
Het CDA heeft de gemeente opgeroepen om het aantal laagtarief-zones binnen het Omnibuzz-reisbudget te verhogen. Sinds 1 januari 2022 is het aantal zones dat inwoners jaarlijks mogen reizen tegen een laag tarief verlaagd van 750 naar 590. Deze maatregel heeft voor veel inwoners geleid tot problemen. Omdat zij na het bereiken van deze limiet fors hogere kosten moeten betalen voor hun vervoersbehoeften.
Op dit moment kunnen gebruikers van Omnibuzz per kalenderjaar 590 zones reizen tegen het lage tarief van 0,86 eurocent per zone. Zodra deze limiet is bereikt, moeten reizigers een aanzienlijk hoger tarief betalen van 5,04 euro per zone. Dit zorgt bij veel mensen voor financiële druk. Vooral bij ouderen en inwoners met een beperking die afhankelijk zijn van Omnibuzz voor hun dagelijkse mobiliteit.
De verlaging van het aantal laagtarief-zones werd ingevoerd om kosten te besparen en om het beleid in lijn te brengen met dat van andere Limburgse gemeenten. Het CDA stelt echter dat de huidige grens van 590 zones voor veel mensen onvoldoende is. Dit leidt ertoe dat zij na het bereiken van hun reismogelijkheden binnen het laagtarief, flink op kosten worden gejaagd.
Om een beter inzicht te krijgen in de gevolgen van deze maatregel, wil het CDA van het stadsbestuur weten of er een onderzoek is uitgevoerd naar de impact van de verlaging. De partij heeft specifieke vragen gesteld, waaronder:
Deze vragen moeten volgens het CDA bijdragen aan een transparante evaluatie van het beleid en inzicht bieden in de gevolgen voor inwoners die afhankelijk zijn van Omnibuzz.
Naast het terugbrengen van het aantal laagtarief-zones naar 750, pleit het CDA ook voor maatwerkoplossingen. Een mogelijke aanpak zou kunnen zijn dat gebruikers die structureel minder zones gebruiken, vrijwillig instemmen met een lager reisbudget. Hierdoor kan er beter worden ingespeeld op de daadwerkelijke behoefte van verschillende gebruikersgroepen. Het CDA wil van de gemeente horen hoe zij tegenover deze maatwerkbenadering staat en of er mogelijkheden zijn om deze in de praktijk te brengen.
De verlaging van het aantal laagtarief-zones raakt vooral mensen die afhankelijk zijn van Omnibuzz voor hun mobiliteit. Dit zijn vaak ouderen, mensen met een beperking of inwoners met een laag inkomen die zich geen alternatief vervoer kunnen veroorloven. Voor deze groep kan de stijging van de kosten een grote impact hebben op hun zelfstandigheid en sociale participatie.
Door het verhogen van het aantal laagtarief-zones of het bieden van maatwerk. Kan de gemeente ervoor zorgen dat de meest kwetsbare inwoners toegang behouden tot betaalbaar vervoer. Het CDA blijft zich inzetten voor deze groep. En roept het stadsbestuur op om zo snel mogelijk met antwoorden en oplossingen te komen.